Технологии

Передпосівна обробка насіння: для чого, коли та чим?

Проблеми захисту рослин існували, мабуть, з того моменту, коли людина почала окультурювати землю примітивними засобами виробництва, сіяти насіння та саджати сільськогосподарські культури. Актуальною ця тема залишається й сьогодні, можливо, навіть більше, ніж 50 чи 100 років тому. 

Тому, хімічний захист — передпосівна обробка насіння до цього часу залишається досить дієвим важелем впливу на патогени та шкідників.

Однак, треба пам`ятати, що важлива не лише їх ефективність в плані захисту рослин, а й екологічна складова при вирощуванні сільськогосподарських культур. При цьому необхідно допомогти рослині задіяти свій власний потенціал, закладений природою. 

Коли доречно та доцільно починати передпосівну обробку рослини? 

Одним з дієвих способів боротьби з хворобами та шкідниками залишається протруювання насіння. Даний процес вважається екологічно прийнятним, й дозволяє ліквідувати збудників захворювань, личинок шкідників, що можуть передатися рослині у процесі її росту та розвитку через посівний матеріал. Так, виконана передпосівна обробка насіння, дасть більше економічного ефекту, ніж відповідні захисні операції по вегетуючій рослині, без попередньої обробки насіння. 

Окрім інших переваг, слід зазначити, що передпосівна обробка насіння проводиться на обмеженій площі (лише там, де зберігається насіннєвий матеріал, а не на величезній посівній площі). Та й роботи такі здійснюються у період, найменш завантажений іншими сільськогосподарськими роботами.

Чим краще обробляти насіння, якими препаратами?

В органічному землеробстві, питання екологічної чистоти продукції, посідає одне з перших місць за значимістю. Тому важлива не стільки своєчасність застосування фунгіцидів чи інсектицидів, дозування, способи протруювання, скільки склад речовин, якими здійснюється обробка насіння. 

Один з кращих варіантів – використання не хімічних протруювачів, а  екологічно безпечних препаратів, зокрема, добрив з фунгіцидною дією. Таким, як є  для прикладу добриво ДоброДІЙ Комфорт Універсальний. Продукт ефективно протистоїть бактеріальним та грибковим збудникам хвороб, та не чинить жодної шкідливої (токсичної) дії на навколишнє середовище, людей, тварин, комах, в тому числі бджіл, які останніми роками все частіше вимирають цілими роями, внаслідок застосування хімічних препаратів. 

Так, обробку насіння добривом ДоброДІЙ Комфорт Універсальний, рекомендують проводити разом із органо-мінеральним комплексом ДоброДІЙ, де окрім економічної вигоди від такого застосування, досягається ще й:

  • активація захисних властивостей посівного зерна;
  • стимулювання росту та розвитку у майбутньому, що обумовлено впливом компонентів препаратів на фізіологічні процеси в насіннєвому матеріалі і рослин;
  • екологічна безпека та висока якість продукції.

Позитивний вплив на рослину, з однієї сторони, та ефективний захист від патогенів, з іншого боку, пояснюється складовою характеристикою цих препаратів, до яких входять; азот, калій, бор, молібден, цинк, магній, залізо, мідь, йод, алюміній, гумінові, карбонові кислоти, хелатовані мікроелементи, регулятори росту та багато інших компонентів.

До речі, спектр дії цих препаратів досить широкий. Вони застосовуються для захисту зернових, зернобобових, овочевих, технічних, фруктових та декоративних культур від найбільш поширених грибкових та бактеріальних захворювань. При цьому, мова йде не лише про передпосівну обробку насіння, а й про можливість застосування цих добрив також і для позакореневого підживлення.

Тож, на сьогоднішній день аграрій має практичну можливість використовувати якісні добрива з фунгіцидною дією, які вже довели свою економічну ефективність, та є абсолютно безпечними для навколишнього природного середовища.  

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button