Чому бульбашки в шампанському підіймаються рівно, а в пиві – хаотично
Якщо уважно придивитися до келиха шампанського, можна помітити, що бульбашки газу піднімаються рівними вертикальними лініями. Водночас у пиві вони рухаються хаотично, створюючи турбулентні потоки. Про це повідомляє Рl.com.
Науковці пояснюють цю різницю фізичними властивостями напоїв.
Головна причина – в’язкість рідини. Пиво містить більше розчинених компонентів, зокрема білків і екстрактивних речовин, які роблять його густішим. Через це бульбашки газу, що виділяються з рідини, взаємодіють із потоками, створюючи хаотичний рух.
У шампанському ж ситуація інша: напій має меншу в’язкість і містить високий рівень розчиненого вуглекислого газу. Це сприяє тому, що бульбашки з’являються на стінках келиха та піднімаються рівними колонами. Крім того, шампанське зазвичай подають у вузьких фужерах, що мінімізує турбулентні потоки та допомагає газу виходити впорядковано.
Цей ефект можна спостерігати і в інших газованих напоях, наприклад, у мінеральній воді. Але саме в пиві та шампанському відмінність найбільш помітна через їхній унікальний хімічний склад.
Нагадаємо, раніше повідомлялося проте, що до чого сняться небіжчики: пояснення експертами зі сновидінь та психологами.