Лайфстайл

Чому бульбашки в шампанському підіймаються рівно, а в пиві – хаотично

Якщо уважно придивитися до келиха шампанського, можна помітити, що бульбашки газу піднімаються рівними вертикальними лініями. Водночас у пиві вони рухаються хаотично, створюючи турбулентні потоки. Про це повідомляє Рl.com.

Науковці пояснюють цю різницю фізичними властивостями напоїв.

Головна причина – в’язкість рідини. Пиво містить більше розчинених компонентів, зокрема білків і екстрактивних речовин, які роблять його густішим. Через це бульбашки газу, що виділяються з рідини, взаємодіють із потоками, створюючи хаотичний рух.

У шампанському ж ситуація інша: напій має меншу в’язкість і містить високий рівень розчиненого вуглекислого газу. Це сприяє тому, що бульбашки з’являються на стінках келиха та піднімаються рівними колонами. Крім того, шампанське зазвичай подають у вузьких фужерах, що мінімізує турбулентні потоки та допомагає газу виходити впорядковано.

Цей ефект можна спостерігати і в інших газованих напоях, наприклад, у мінеральній воді. Але саме в пиві та шампанському відмінність найбільш помітна через їхній унікальний хімічний склад.

Нагадаємо, раніше повідомлялося проте, що до чого сняться небіжчики: пояснення експертами зі сновидінь та психологами.

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button