Лайфстайл

День вчителя 2024: дата і історія свята

День вчителя в Україні традиційно відзначають у першу неділю жовтня.

У 2024 році це свято припадає на неділю, 6 жовтня. Цього дня вітають з професійним святом не лише вчителів, але й усіх педагогів та освітян.

Цікаво, що вчителі мають ще одне додаткове свято — Міжнародний день вчителя. Воно припадає на п’яте жовтня і святкується в більшості країн світу.

Про це пише Первая Лента з посиланням на Газета.ua.

Історія свята

Вчитель – це одна із найдавніших професій, яка існує так само довго, як і людство. Перші школи у світі були засновані ще у IV тисячолітті до н.е.

Саме слово «педагог» прийшло до нас зі Стародавньої Греції. Але в той час так називали рабів, на яких покладали функцію догляду за дітьми. Вони зазвичай відводили дітей до школи, а потім забирали їх. В буквальному значенні це слово перекладається як «той, що веде дитину».

У Київській Русі (на території сучасної України) професія вчителя з’явилася після з прийняття християнства. Найбільшого поширення вона здобула за часів правління князя Ярослава Мудрого.

Офіційно День вчителя в Україні почали відзначати від 1980 року. Оскільки святкування завжди припадає на неділю, у п’ятницю, яка передує цьому дню, у школах та університетах відбуваються урочисті заходи, присвячені цьому святу.

Раніше ПЛ писала про те, яке місто Європи визнали найкращим для життя та відпочинку.

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button