Технологии

Що таке обприскувач до трактора

У сучасному рослинництві активно впроваджується спрощена система оброблення ґрунту, вона неможлива без використання мінеральних добрив.

Вони потрапляють до рослин завдяки обприскувачам. У сільському господарстві такі агрегати також активно використовуються для оброблення посівів та рослин гербіцидами, фунгіцидами та інсектицидами, перед збором врожаю – десикантами.

Конструкція обприскувача

Оприскувач до трактора грає надзвичайно важливу роль у сучасному землеробстві, тому варто знати його конструкцію. Складається пристрій із таких частин, як-от:

  • бак. У нього поміщається рідина – підготовлене добриво чи ЗЗР. Форма баку спеціальна (така, щоб центр ваги був низьким). Це робить зручним оброблення полів на схилах, забезпечує повну виробітку розчину та виключає формування хвилі;
  • штанга. Виготовлена з легкого інертного матеріалу – алюмінію. Він не вступає в реакції з речовинами, котрі по ній транспортуються. Через невелику вагу досягається надійна стабілізація.

Важливо звернути увагу на тип кріплення до трактора. Сучасні обприскувачі бувають навісними та причіпними. Обирати варто з огляду на продуктивність техніки, котру потрібно отримати.

Який обрати обприскувач: причіпний чи навісний

Перед тим як зробити вибір, варто дізнатися особливості конструкцій. Навісний має такі властивості:

  • об’єм бака – 400–1000 л;
  • ширина захвату – 10–18 м;
  • можливість використання на всіх тракторах (незалежно від року їхнього випуску);
  • невисока ціна, надійність в експлуатації.

Серед недоліків варто зазначити не досить високу продуктивність.

Причіпний обприскувач має більш суттєві характеристики всіх показників. Наприклад, бак у них – близько 2000–4000 л, ширина захвату – 24–36 м. Інші переваги та недоліки аналогічні.

Критерії вибору

При підборі даної техніки варто звертати увагу на такі моменти:

  • площа, котру потрібно обробляти. Для невеликих господарств із площею посівів 100–1000 га буде достатньо навісного агрегату. Для ділянок розміром більше ніж 1000–1500 га необхідні причіпні пристрої;
  • форма ділянки. Якщо поле невелике, то купувати модель обприскувача з великою шириною захвату нераціонально. Наприклад, агрегат зі штангами більше ніж 24 м підійде для поля 45–50 га;
  • площа поля. Від об’єму баку залежить частота заправки: чим він менший, тим частіше техніка простоює, тобто заправляється. Однак занадто великий бак – теж погано, адже при переміщенні подібний агрегат буде ущільнювати ґрунт, що негативно вплине на посіви та розвиток рослин.

Для досягнення якісного оброблення мало просто придбати якісну техніку – важливий досвід оператора. Йому необхідно постійно контролювати слід, котрий він залишає. Щоб виключити псування посівів, треба чітко рухатися технічною колією.

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button