Общество

Як зупинити кров після видалення зуба?

Люди часто запитують свого стоматолога, через скільки днів після видалення зуба загоїться рана?

При простих екстракціях кровотеча може зупинитися за кілька хвилин (від 30 до 60).  Як правило, кров повинна перестати витікати самостійно приблизно через 12-24 години після видалення зуба. 

Однак, якщо зуб був видалений хірургічним шляхом і є глибокий розріз та шви, це може зайняти більше часу.  Крім того, важливо мати правильний догляд за порожниною рота після видалення моляра, щоб кровотеча зупинилася та відбулося загоєння.  

Якщо місце після видалення зуба починає сильно кровоточити, це може свідчити про те, що у вашому тілі є проблеми з утворенням згустку крові або рана інфікована.  Якщо це сталося, вам може допомогти лише стоматолог.  Він проведе ретельний огляд, щоб визначити та переконатись, чи потрібне втручання професіонала для зупинення крові. 

У разі, якщо немає реальної медичної причини, є кілька речей, які ви можете зробити, щоб зупинити кров самостійно. Ці методи безпечні, ефективні та не завдадуть вам болю.

Звичайна марля може допомогти зупинити кров. Покладіть декілька шматочків на рану, рівномірно натискайте на марлю близько години. Обов’язково використовуйте достатню кількість марлі, щоб повністю покрити область, з якої був видалений зуб.  Прикусуйте з достатнім тиском, щоб повністю зупинити кровотечу. Шматочки слід змінювати кожні 30 хвилин, поки кров не почне утворювати згустки, а кровотеча зупиняється. 

Існує ряд речей, які люди використовують у поєднанні з марлею, щоб зупинити надмірну кровотечу після видалення зуба. Дехто посипає порошком із трави деревію, використовує в‘яжучу рідину ліщини, порошок вітаміну С чи цинкові пастилки.

Ще однією причиною кровотечі може бути висока температура всередині рота. Для охолодження місця видалення зуба можна прикласти до ділянки, з якої видалили зуб, кубик льоду, загорнутий в марлю. Він охолоджує область, а марля запобігає його прямому контакту з раною.

Інколи пацієнти після видалення зуба приймають знеболююче та ліки, які рекомендував стоматолог, та лягають спати. Але горизонтальне положення голови може сприяти збільшенню кровотечі протягом тривалого часу. Щоб запобігти цьому, використовуйте подушки, щоб тримати голову піднятою. Тримайте її на рівні, вищому від вашого тіла.

Використовуйте амінокапронову кислоту. Вона є схваленим препаратом для лікування розладів кровотечі, який перешкоджає ферментам крові зупинити її згортання. Випускається в рідкому вигляді, зо дає змогу легко зможичи марлю чи бинт. Потім слід покласти шматочок на ділянку ясен, де було видалено зуб та утримується на одному місці.  Кровотеча має зупинитися приблизно через 30 хвилин. Якщо ні, повторюйте процес кожні 30 хвилин.

Поширена причина кровотечі після видалення зуба — це активна та напружена діяльність. Підняття важких тягарів або важка домашня робота протягом 72 годин після видалення зуба може викликати сильну та тривалу кровотечу. Розумний спосіб дій полягає в тому, щоб відразу після видалення зуба займатися лише легкою або помірною активністю.

Вживання смузі – це чудовий спосіб отримати поживні речовини, необхідні після видалення зуба. Однак пити його через соломинку не варто.  Вживання напою через соломинку створює надмірну силу всмоктування всередині рота, що може спричинити кровотечу в місці видалення зуба. Також може створити хворобливий стан, який називається сухою лункою. 

Найкращий спосіб зупинити кровотечу після видалення зуба — це використовувати теплий чайний пакетик з чорним чаєм.  Притиснути його до область, з якої був видалений зуб може допомогти зупинити кровоточивість ясен.  Використання чайних пакетиків з чорним чаєм – це швидкий, безпечний та природний спосіб. У ньому багато дубильних речовин, що є кровоспинними. Це означає, що вони викликають згортання крові, утворення згустків та зупиняють кровотечу. Такі речовини також в’яжучі.  Вони змушують кровоносні судини та тканини тіла звужуватися та стискатися разом.  

Спочатку дайте пакетику чаю настоятися дві-три хвилини в киплячій воді, далі дайте йому охолонути та покладіть на рану. Натискайте на уражену ділянку близько п’яти хвилин.

Найкраще використовувати чорний чай, оскільки він містить більше таніну, ніж інші види чаю. 

Масло гвоздики має як антисептичні, так і знеболюючі властивості. Олія зменшує набряк та допомагає полегшити біль при хворобливих або сухих яснах шляхом оніміння області. Щоб використовувати масло гвоздики, змішайте кілька крапель його з кількома краплями оливкової в невеликій ємності. Змочіть ватний тампон в суміші гвоздики. Покладіть його на місце видалення зуба та потримайте протягом хвилини-двох. Повторюйте процедуру кожні дві-три години, якщо необхідно, щоб зупинити біль та кровотечу.

Виривання постійних зубів, особливо молярів, може бути болючим та сильно кровоточить. Зазвичай основною причиною їх видалення є карієс, який виникає через неправильний догляд за ротовою порожниною. Для уникнення видалення зуба ви повинні зробити правильний вибір зубної щітки та пасти.

Однак, якщо зуб вже видалено, дотримуйтесь інструкцій вашого стоматолога після процедури. 

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button