Общество

Як скандальному «слузі народу» Дмитруку вдалось виїхати за кордон

В суботу, 24 серпня, о 12 годині народний депутат України від фракції «Слуга народу» Артем Дмитрук пішки перетнув кордон з Молдовою через пункт пропуску «Паланка».

Про це пише Первая Лента з посиланням на розслідування журналіста «УП» Михайла Ткача.

Як повідомили джерела у молдавських правоохоронних органах, далі депутат одразу поїхав до місцевого відділку поліції у містечку Штефан-Воде. Власне, пункт пропуску «Паланка» розташовується у Штефан-Водському районі.

У поліції Дмитрук попросив про захист і начебто отримав тимчасовий притулок до розгляду його справи. Однак за таких обставин він не міг би одразу залишати країну того ж дня. Молдавські правоохоронці розпочали власне розслідування цих обставин.

За словами співрозмовників «УП» в українських правоохоронних органах,  Дмитрук покинув Україну в незаконний спосіб і якщо зараз перевірити прикордонну базу, то відповідно до неї Дмитрук і досі знаходиться в Україні.

З поліцейського відділку Штефан-Воде Дмитрук вирушив до аеропорту молдавської столиці Кишинів. У той час коли український депутат вже перебував у аеропорту «Кишинів» — молдавські правоохоронці отримали запит від українських колег з проханням затримати депутата. Але оскільки окрім запиту не було жодних підстав (як, наприклад,  рішення суду, підозра у скоєнні злочину) затримати Дмитрука не вдалося і він зміг сісти на літак і вилетіти з Молдови.

Цікаво, що виліт рейсу Кишинів-Рим лоукостера FlyOne затримався. І Дмитрук, пройшовши паспортний контроль о 17:30 (про що свідчить виписка з молдавської прикордонної бази, яка є у розпорядженні редакції), вилетів до римського аеропорту Фьюмічіно лише о 20-тій годині.

Джерела УП у молдавських правоохоронних органах, які переглянули відео з камер спостереження кишинівського аеропорту, зазначають, що депутат помітно нервував. І це не дивно, адже така затримка грала йому не на руку.

Вже 25 серпня Дмитруку було оголошено про підозру і молдавські правоохоронці отримали від української сторони підстави для затримання. І тепер, якщо нардеп повернеться до Молдови, то цього разу його можуть затримати. Але очевидно, що він цього робити не планує.

Скоріше за все, Дмитрук придбав квиток на найближчий доступний рейс і у Рим не збирався. Адже далі інформація джерел УП розходиться: одні представники наших правоохоронних органів стверджують, що вже 25 серпня вранці Дмитрук вирушив із Рима до Лондона, а інші говорять, що нардеп міг вилетіти до  про Стамбула.

Що відомо про скандального депутата

Проросійський політик з України.

З 2019 року — народний депутат України 9-го скликання від «Слуги народу». У листопаді 2021 був виключений із фракції. 22 травня 2022 року вступив у депутатську групу «Відновлення України».

Прибічник УПЦ (МП).

Фігурант центру бази «Миротворець».

У 2020 році Дмитрук з Олексієм Леоновим, прийшли з квітами до Будинку профспілок в Одесі, щоб пом’янути проросійських сепаратистів, що загинули під час протистояння 2 травня 2014 року.

2 травня 2021 року Дмитрук взяв участь у фільмі проросійського пропагандиста Шарія про події 2 травня 2014 року в Одесі. Впродовж 2021 року депутат відвідував підсанкційні канали Медведчука і давав інтерв’ю проросійському виданню Шарій.net.

Неодноразово закликав до миру з росіянами, захищав УПЦ МП і критикував ЗСУ, особливо після наступу в Курській області, звинувачуючи їх нібито в мародерстві і знущанні наж цивільними.

Раніше ПЛ писала про те, чи арештує Мексика Путіна, якщо він приїде на інавгурацію новообраного президента.

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button