Общество

Чи будуть вручати повістки військовозобов’язаним українцям за кордоном

Згідно з оновленим законом про мобілізацію, до 16 липня військовозобов'язані повинні оновити облікові дані.

Це також стосується і громадян, які виїхали з України.

Втім, при відвідуванні іноземного консульства українці повісти не отримуватимуть. Про це пише Первая Лента з посиланням на слова члена Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федіра Веніславського в ефірі національного телемарафону.

Він пояснив, що процедура оновлення персональних даних необхідна саме для того, щоб співробітники ТЦК володіли інформацією про те, скільки військовозобов’язаних громадян виїхали за кордон.

За словами нардепа, вручати повістки українцям за кордоном не будуть, оскільки їх можуть вручати лише представники ТЦК СП, а за кордоном їх юрисдикція не поширюється.

Водночас особи, які не оновлять свої дані (це можна зробити в ТЦК, ЦНАПАх чи через додаток «Резерв+»), після 16 липня втратять можливість оформити закордонний паспорт та скористатися іншими консульськими послугами. Щоб отримати такі документи, військовозобов’язаним українцям віком від 18 до 60 років потрібно вчасно звернутися до консульств тих країн, де вони тимчасово проживають.

Консульські послуги в закордонних установах України в умовах воєнного стану будуть надаватися чоловікам віком від 18 до 60 років, які своєчасно оновили свої персональні дані.

Які послуги не будуть обмежені

Водночас надання консульських послуг не буде обмежено у випадку:

  • оформлення посвідчення особи, щоб повернутися в Україну;
  • надання консульських послуг, які стосуються дітей громадянина України, коли один з батьків є іноземцем або людиною без громадянства;
  • проведення консульських дій за заявами українців, які перебувають під арештом, були затримані або позбавлені волі за межами України.

Раніше ПЛ писала про те, які категорії придатності до військової служби зараз є в Україні.

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button