Общество

В Україну наближаються 20-градусні морози: відомий синоптик шокував прогнозом на грудень

За словами українського синоптика Ігоря Кибальчича, «гребені» антициклону захоплять усю Північну Азію та Східну Європу.

Фото: Kyiv Media

У грудні часто можна спостерігати так звану «боротьбу» осені та зими, для якої характерні перепади атмосферного тиску, стрибки температури повітря, опади різного виду та поривчастий вітер. На тлі зміни клімату за останні два десятиліття грудні в Україні помітно потеплішали.

Велика частина опадів стала випадати у змішаному вигляді, а стійкий сніговий покрив став спостерігатися набагато рідше, ніж у минулому столітті. Про це пише Первая Лента з посиланням на прогноз відомого синоптика Ігоря Кібальчича.

Як повідомляє синоптик, згідно нових розрахунків числових методів довгострокових моделей погоди можна прийти до висновку, що вже за тиждень і протягом другої декади місяця прогнозується розвиток потужного антициклону над центральними районами Азії (так званий Сибірський антициклон). Його центральна область буде розташована за Уралом, на півдні Сибіру та охопить північну частину Казахстану. Цілком ймовірно, що «гребні» цього антициклону матимуть вплив на погоду практично на всій території Північної Азії та Східної Європи.

Зазвичай, у зимовий період подібні антициклони несуть із собою суттєве похолодання на тлі малохмарного неба. Отже, після 5-6 грудня очікується зниження температури повітря приблизно до -7…-12 градусів вночі і до -3…-8 градусів вдень. На півночі та західних областях часом морози можуть досягти позначок до -15…-20 градусів. Традиційно тепліше буде на півдні, у Криму та Закарпатті.

Прогнозується, що стійкий період холодної погоди збережеться аж до третьої декади місяця. Тільки після 20-22 грудня вплив азійського антициклону може ослабнути і до нас почнуть надходити атлантичні повітряні маси.

Щодо розподілу опадів упродовж місяця, то він буде нерівномірним. На початку місяця очікуються снігопади, центральних, південних і східних областях — сніг із переходом у дощ і мряка, місцями тумани. У другій декаді грудня опадів майже не передбачається. А от в кінці місяця очікується їх відновлення у зв’язку з активізацією циклонічних процесів у Північній Атлантиці.

Нагадаємо, Зеленский висловився про результат конрнаступу ЗСУ влітку 2023 року.

Материалы по теме

Back to top button