Общество

День Іллі-пророка 2022: що суворо заборонено робити

День Іллі-пророка 2022: що суворо заборонено робити

День Іллі пророка, або Іллін день традиційно відзначається 2 серпня. Свято пов'язано зі старозавітним святим, якого шанували здавна, і поважали нарівні з Миколою Чудотворцем.

Що заборонено робити 

  • Наші предки вважали, що виходити в поле в день Іллі заборонено, тому що може вбити блискавка. Іллю вважали покровителем громовиці і вважалося, що з цього дня починаються дощі та грози.
  • За деякими віруваннями, не можна в цей день навіть виходити з дому (так само вірування пов'язане з блискавкою).
  • Також наші пращури намагалися не впускати в оселю бездомних тварин, тому що вірили, що в них ховається нечистий.
  • А ще не випускали домашніх годованців на вулицю.
  • Ловити рибу в день Іллі-пророка також було заборонено.
  • Не варто займатися роботою по дому й на ділянці. Вважається, що будь-які роботи з землею можуть призвести до загибелі врожаю. Єдиний виняток — бджільництво — роботу, пов'язану з утриманням бджіл, догляду за ними, виконувати можна.
  • Не можна стояти під деревом, а також кричати і лаятися, інакше вас може убити блискавкою. Від удару блискавки в цей день може постраждати грішник.
  • Не варто зупинятися і стояти на перехрестях — вірили, що там збирається різна нечиста сила.
  • Крім того не варто лихословити, бешкетувати, зловживати алкоголем. Проведіть цей день з хорошими думками, робіть добро.

Що треба зробити 2 серпня

У цей день потрібно варто сходити до церкви, де проходять урочисті богослужіння. Іллі-пророку моляться про сімейне щастя, хороший врожай, мирне небо над головою. Дівчата на Іллі молилися про заміжжя, так як традиційно в цей час грали весілля.

Після храму заведено зібратися за святковим столом з рідними.

Якщо в день Іллі-пророка йде дощ із грозою, потрібно обов'язково запалити свічку перед іконою. Вважається, що це допоможе вберегти від грому будинок.

Наші предки вважали, що дощ у цей день — благодатний. Якщо людина потрапить під нього, то точно зцілиться від усіх хвороб.

Ілля здавна вважався покровителем сімейних пар, тому 2 серпня традиційно грали весілля. Вірили, що вінчання цього дня принесе в сім'ю щастя.

По материалам: Подробности

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button