Лайфстайл

Чому не варто витрачати гроші на Омегу-3

Жирні кислоти Омега-3 вважаються невід’ємним елементом сучасного здорового харчування.

Як відомо, вони сприяють зменшенню кров’яного тиску і ризику хвороб серця, прискорюють обмін речовин, борються з «поганим» холестерином.

Варто зауважити, що ці жирні кислоти не синтезуються організмом самостійно, а тому їх важливо отримувати з їжею.

У такому незамінному статусі кислоти Омега-3 міцно прижилися в раціоні і навіть були внесені в міжнародні медичні рекомендації з профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Було проведено десятки підтверджуючих це досліджень. Лише недавно з’ясувалося, що дослідження мають неточності. Про це пише Первая Лента з посиланням на Woman24.

Що не так з кислотами Омега-3

Як виявилось, вчені дещо помилялися.

Проведені раніше дослідження носили більше спостережний характер. Вчені помітили, що у представники «рибних» громад, наприклад гренландські ескімоси чи ряд етнічних груп Квебека, рідше мали хвороби серця, також мали вищу тривалість життя, ніж в середньому по людству. Основу раціону цих громад становила жирна морська риба. Тому дослідники припустили, що вся справа в кислотах Омега-3, які містяться в рибі.

Інші можливі причини – той же більш здоровий і рухливий спосіб життя, який ведуть представники подібних громад, відсутність шкідливих звичок або просто хороша екологія — не бралися до уваги.

Повноцінний систематичний аналіз був проведений не так давно. В огляді Cochrane згадуються 79 не послідовних контрольованих досліджень, в яких приймали участь в цілому 112 059 добровольців.

У більшості цих досліджень проводилось порівнювання ризиків серцево-судинних захворювань у пацієнтів, які приймають біодобавки з Омегою-3 або споживають продукти з високим вмістом жирних кислот (риб’ячий жир, лісові горіхи, рослинні олії, зокрема лляне), і тих, хто приймав плацебо або ігнорував Омегу-3. За станом добровольців медики спостерігали від 12 до 72 місяців. Різниці не було помічено.

У висновку було встановлено, що жирні кислоти Омега-3 не продовжують життя і не покращують стан серця і судин, як припускали раніше.

Чи варто купувати Омегу-3

Вчені тепер розмірковують над необхідністю вживати Омега-3.

На офіційному сайті Cochrane опублікована реакція найбільших світових експертів на звістку про те, що кислоти Омега-3 виявилися пустушкою. Деякі цитати вражають.

Проте, не довіряти кокрейнівському систематичному аналізу немає причин. Однак і списувати з рахунків кислоти Омега-3, теж не варто.

По-перше, дослідження в огляді Cochrane стосувалися тільки зв’язку між Омегою-3 та здоров’ям серцево-судинної системи. Інші можливі корисні властивості цих жирних кислот не підлягали ретельному вивченню.

Сьогодні вважається, що прийом Омеги-3 полегшує стан при депресії, знижує ризик виникнення ментальних розладів, бореться із запаленнями і аутоімунними захворюваннями. Не виключено, що так воно і є. Поки не доведено зворотне.

По-друге, це нормальне явище, коли поява нових даних змушує медиків переглянути старі рекомендації. Не виключено, що будуть представлені не менш авторитетні дослідження, які виправдають Омегу-3, тобто знову підтвердять ефективність прийому цих жирних кислот для профілактики серцево-судинних захворювань.

Однак поки таких даних немає. Тому, купувати добавки з Омегою-3, а також спеціально вводити в раціон морську рибу і горіхи в надії подбати про серце і продовжити життя, не має сенсу. Ці кошти краще витратити на овочі.

Раніше ПЛ писала про п’ять міфів, які заважають українцям бути здоровими.

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button