Общество

Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ -терапії за час повномасштабного вторгнення

Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ -терапії за час повномасштабного вторгнення

З початком активних воєнних дій більше 129 тис людей, які живуть з ВІЛ в Україні, опинились під загрозою переривання лікування. Найбільша пацієнтська організація БО "100% Життя", здійснила логістичне диво, розробивши нові шляхи постачання ліків та доставила 25,5 тонн препаратів на склади у Польщі і за три дні розвезла їх по всіх регіонах України. На екстрений запит Центру громадського здоров’я та "100% Життя" найбільші донори та партнери у сфері боротьби із ВІЛ — Глобальний фонд, PEPFAR, USAID, UNAIDS погодили терміновий план закупівлі ліків для України.

В результаті 209 600 курсів АРВ-терапії було завезено в Україну після 24 лютого, на які  програма PEPFAR виділила 13 мільйонів доларів США. На сьогодні всі пацієнти з ВІЛ забезпечені лікуванням та мають запас препаратів АРВ-терапії, а відтак захищені.

Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ -терапії за час повномасштабного вторгнення

"З перших днів війни, коли частина України була під окупацією, наші активісти з регіональних відділень БО "100% Життя" разом з МОЗ організували «дороги життя» і доставляли пацієнтам АРВ-терапію човнами, пішки чи на велосипедах, долаючи блокпости та потрапляючи під обстріли росіян. Говорячи мовою воєнного часу, сьогодні упаковка ліків  для пацієнта з ВІЛ — це як "броніжелет". Те, що нам вдалося зробити разом із партнерами для захисту тисяч пацієнтів із ВІЛ — це найбільша та найтихіша операція з порятунку українців під час війни та спільної координації на рівні “міжнародні партнери — держава — пацієнт", — говорить Дмитро Шерембей, голова БО "100% Життя".

Саме під гаслом "ЗАХИЩЕНІ" пройшла зустріч активістів до Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/ СНІД біля меморіалу "Червона стрічка" в Києві. Активісти разом із партнерами: Міністерством охорони здоров’я, Центром громадського здоров’я, UNAIDS,  представниками донорського ком’юніті, Фонду Олени Пінчук, Альянсу громадського здоров’я та інших партнерів закрили меморіал «Червона стрічка» мішками з піском, захищаючі від можливого руйнування під час російських обстрілів. Цей жест символізує, що так само завдяки лікуванню захищені пацієнти з ВІЛ. 

Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ -терапії за час повномасштабного вторгнення
"Від імені Об’єднаної програми ООН зі СНІДу хочу підкреслити, що ми солідарні з українцями у боротьбі за життя у цей складний час, як ми солідарні з Україною на шляху боротьби з епідемією ВІЛ протягом багатьох років. Досвід останніх дев’яти місяців підтвердив, що громадський сектор в Україні ладен демонструвати ефективність у надзвичайних умовах. Ми зі свого боку докладаємо максимум зусиль аби надавати підтримку там, де це найбільше необхідно. Аби кожен пацієнт із ВІЛ мав доступ до лікування та послуг, а отже залишався захищеним", — Роман Гайлевич, директор UNAIDS в Україні.

Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ -терапії за час повномасштабного вторгнення
 
"Система охорони здоров’я працює, незважаючи на безпрецидентні виклики, спричиненні російською терористичною тактикою війни проти цивільного населення.  Пацієнти із хронічними захворюваннями, які залежать від пожиттєвої терапії, такі як пацієнти з ВІЛ, опинились у зоні подвійних ризиків. Сьогодні завдяки ефективному партнерству міжнародних донорів, держави та пацієнтських організацій, близько 130 000 пацієнтів із ВІЛ в Україні забезпечені терапією на найближчий рік", — заступник Міністра охорони здоров’я України, головний санітарний лікар, Ігор Кузін.
Дізнатись більше про історії допомоги пацієнтам із ВІЛ під час війни, можна за хештегом #захищені
Контакт для ЗМІ: Наталя Красненкова, 067 465 54 26 ( what’s up, telegram)

Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ -терапії за час повномасштабного вторгнення

Довідка про епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні (за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України):

  • Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. 
  • Кожна третя ВІЛ-позитивна людина досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримує лікування (АРВ-терапію)
  • За  оціночними даними, на початок 2022 року в Україні проживало 244 877  людей з ВІЛ ( у тому числі 200 000 людей на підконтрольних Україні територіях) 
  • Станом на початок 2022 року більше 129 тис ВІЛ-позитивних українців отримували лікування АРВ-терапією (тоді як ще у 2009 році — 15 871 особи). Терапія дозволяє людям з ВІЛ жити.
  • Попри війну, в Україні доступні опції пройти тестування на ВІЛ у свого сімейного лікаря чи інфекціоніста, на базі громадськиї організацій. Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним.  
  • Знайти найближчий пункт тестування можна за посиланням https://prozdorovia.in.ua/de-projty-test/
  • Нагадуємо, що основним шляхом передачі ВІЛ залишається  статевий — 65%, з них 62,1% гетеросексуальний контакт, близько 3% гомосексуальний 
  • Вчасне діагностування ВІЛ-статусу та початок лікування — гарантує довге повноцінне життя.
  • Все про ВІЛ за посиланням https://prozdorovia.in.ua/choise/
  • 0 800 500 451 — Гаряча лінія з питань ВІЛ/СНІД. Працює цілодобово, включно з вихідними та святковими днями.

По материалам: Подробности

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button