В мире

Помер Даніель Канеман: хто це і за що його пам’ятатиме світ

У віці 90 років помер лауреат Нобелівської премії з економіки, ізраїльсько-американський психолог і економіст Даніель Канеман.

Про смерть ученого сповістила його прийомна дочка Дебора Трейсман. Водночас вона не уточнила обставин і місця смерті Канемана. Про це повідомляє Первая Лента з посиланням на видання The Washington Post.

Хто такий Даніель Канеман

Даніель Канеман народився в 1934 в Тель-Авіві, Ізраїль.

Він отримав ступінь бакалавра наук в області психології і математики в Єврейському університеті в Єрусалимі у 1954 році. Після цього він служив, як військовий психолог Армії оборони Ізраїлю. В його обов’язки входило оцінювання кандидатів на професійну здатність для навчання в школі офіцерів, а також розробка тестів і вимірів для цієї мети. У 1958 році Деніел переїхав до Сполучених Штатів для здобуття наукового ступеня доктора психологічних наук у Каліфорнійському університеті, Берклі.

Канеман був одним з основоположників поведінкової економіки — напряму, який вивчає вплив соціальних, когнітивних, емоційних та інших чинників на ухвалення людьми тих чи інших економічних рішень.

У 2001 році він став членом Національної академії наук США.

У 2002 році — лауреат Нобелівської премії з економіки «за застосування психологічної методики в економічній науці, особливо — під час дослідження формування суджень і ухвалення рішень в умовах невизначеності».

У 2015 році журнал «The Economist» назвав його одним з семи найвпливовіших економістів світу.

Канеман був одружений зі знаменитою психологинею Енн Трісман, яка займалась вивченням пам’яті і уваги.

Він був старшим науковим співробітником і заслуженим викладачем Принстонського університету та Школи громадських та міжнародних відносин імені Вудро Вільсона. Окрім того, був співробітником Єврейського університету та старшим науковим співробітником Інституту Ґеллапа.

Раніше Первая Лента писала про те, чому поляки почали масово скуповувати житло в Іспанії.

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button