Общество

День святого Андрія Первозванного: традиції та заборони 13 грудня

традиції та заборони 13 грудня » src=»/wp-content/uploads/2022/12/fc4be3df0c9b2b3b60877791461eb1a5.jpeg» alt=»День святого Андрія Первозванного: традиції та заборони 13 грудня » width=»100%» />

У понеділок, 13 грудня, християни святкуватимуть День святого Андрія Первозванного. Цього дня відбуватиметься зустріч зими. У народі він ще називається "Днем Андрія".

Андрій Первозванний – один із 12 апостолів. Він народився у місті Віфсаїда регіону Галілея, розташованого на півночі сучасного Ізраїлю. Про сім'ю святого мало відомо: є відомості, що його батько був рибалкою, а інший послідовник Христа – Павло – був братом Андрія.

Традиції та ворожіння

Віруючі люди цього дня вирушають на службу до храму, а незаміжні жінки моляться за щастя у сімейному житті.

Здавна дівчата щиро вірили, що Андрєєва ніч допоможе дізнатися про їхню долю – чи вийде вона заміж і хто ж буде її судженим.

У ніч проти 13 грудня самотні дівчата намагалися викликати віщий сон і побачити свою долю. Вони клали під подушку кутю, дзеркало, чоловічу шапку та інші предмети, під ліжко ставили миску з водою та лягали спати.

Що заборонено робити

  • Цього дня категорично не можна шити, ткати та прясти, щоб не накликати лиха. Заборона іноді поширювалася більш тривалий період — до Хрещення.
  • Не можна вживати м'ясні та молочні продукти, яйця, тому що день припадає на пост. Святкові страви повинні бути пісними та складатися тільки з круп, хліба, овочів, фруктів та сухофруктів, горіхів, бобових.

Прикмети та повір'я

У день Андрія Первозванного у народі намагалися передбачити погоду, спостерігаючи за природними явищами. У народі, зокрема, вірили:

  • якщо не до 13 грудня сніг, то зима буде теплою і безсніжною, якщо осінь — морозною і сніжною;
  • якщо тиха вода – гарна зима, шумна – тріщатимуть морози, будуть бурі та хуртовини;
  • червоний вогонь у печі – на холод, білий – на відлигу;
  • якщо до свята Андрія йде сніг – зима буде морозною та холодною;
  • холодно, але сонячно – отже, бути хорошому врожаю;
  • якщо цей день без дощу і світить сонце — холод буде коротким, а наступний рік — на багатий урожай.

По материалам: Подробности

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button