Общество

В Естонії приберуть з вулиць усі радянські пам’ятники

В Естонії приберуть з вулиць усі радянські пам'ятники

Уряд Естонії вирішив "якнайшвидше" прибрати з публічного простору всі пам'ятки радянського часу. Про це заявила прем'єр-міністр країни Кая Каллас, повідомляє ERR.

Головне вирішено — радянські пам'ятники треба прибрати з публічного простору, і ми зробимо це якнайшвидше. Конкретний час і порядок залежать від готовності та логістичного плану місцевих органів влади, ця логістика вимагає такої ж уваги, організації та участі від приватного сектору.

Загалом в Естонії налічується від 200 до 400 радянських пам'яток.

Каллас назвала "окремим питанням" демонтаж пам'ятника у вигляді танка Т-34 у Нарві. Прибрати пам'ятник закликав, зокрема, міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенємєтс.

Мер Нарви Катрі Райк заявила, що міська влада цього не робитиме. Водночас 2 серпня у Нарві поширилася інформація про демонтаж пам'ятника, і на знак протесту до нього вийшли понад 100 місцевих мешканців. 

Прем'єр-міністр Кая Каллас прокоментувала ситуацію:

Цей танк належить місту Нарва, і  …оскільки зрозуміло, що Нарва сама цього [демонтажу] не зробить, і там з'являється напруженість, то ясно, що естонська держава та уряд мають самі ухвалити рішення про переміщення цього та інших монументів, що мають символічну цінність.

Танк — це знаряддя вбивства, це не меморіальний об'єкт, і з цих танків на вулицях України вбивають людей.

Наприкінці липня Кая Каллас заявила, що уряд Естонії прибере всі пам'ятники радянським воїнам, які загинули на території країни під час Другої світової війни.

Нагадаємо, що Естонія припинила видачу посвідок на проживання і віз для навчання громадянам Росії та Білорусі.

По материалам: Подробности

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button