Бизнес

Чому Україна у 2024 році планує продавати великі підприємства

В Україні в цьому році буде відновлено «велику приватизацію», в рамках якої держава хоче продати приватним інвесторам низку багатомільярдних підприємств.

Зокрема, йдеться і про вугільні шахти.

Про це повідомляє Первая Лента з посиланням на прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Як зазначив глава Кабміну, приватизації підлягатимуть:

  • об’єднана гірничо-хімічна компанія;
  • Одеський припортовий завод;
  • Центренерго та ін.

Шмигаль анонсував відновлення «великої приватизації» і закликав західних інвесторів придивитися до об’єктів в Україні.

«Цього року очікуємо, що буде відновлено «велику приватизацію». Закликаємо інвесторів, зокрема, західних партнерів, подивитися на об’єкти. Інтерес дуже великий», – сказав він.

Унікальний шанс для України

Водночас, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зауважив, що проведення «великої приватизації» в нинішніх умовах є «унікальним шансом» для України. Він пояснює це тим, що Україна зараз у фокусі уваги, «йдуть різноманітні міжнародні бізнес-заходи високого рівня».

«Ми бачимо готовність іноземних компаній, які вже працюють в Україні, збільшувати свої інвестиції. А тих, яких ще немає в Україні – принаймні почати розглядати таку можливість», – висловився нардеп від «Слуги народу».

Україні потрібні гроші

Гетманцев наголосив, що Україні зараз вкрай необхідно провести «велику приватизацію». Причина проста – країні потрібні гроші на оборону.

«Під час малої приватизації ми лише за три об’єкти у 2024 році (два «проєктні інститути», які вже давно для своїх галузей нічого не «проєктують» і одне держпідприємство з 17 складами на балансі) виручили понад 360 млн грн. В результаті продажу об’єктів великої приватизації можемо розраховувати на більше», – пояснив він.

Ба більше, як зазначив нардеп, в умовах «війни та дефіциту коштів» Україна більше не може дозволяти собі «тягар багатомільярдних активів», які насправді, за його словами, є пасивами, що:

  • генерують дуже слабкі результати;
  • позбавлені перспектив у разі збереження поточного стану справ.

Нагадаємо, Велика Британія заявила про виділення кредитного ліміту на 250 мільйонів фунтів для українського бізнесу.

Материалы по теме

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button