Общество

У Повітряних силах пояснили, чому збивати «шахеди» важче

Російські «шахеди» важко збивати, оскільки вони летять низько та повільно.

Фото: Вечірній Київ

Їхня головна задача — долати систему ППО.

Про це повідомляє Первая Лента з посиланням на інтерв‘ю речника командування Повітряних сил ЗСУ полковника Юрія Ігната для РБК-Україна.

Він розповів, що «шахеди» зазвичай рухаються зі швидкість 100-200 кілометрів на годину та проходять маршрут, який задали йому оператори. Ці маршрути є варіативними і щоразу змінюються.

Як зазначає Ігнат, висота польоту російських дронів-камікадзе низька і надто повільна для того, щоб його ефективно міг перехопити винищувач.

«Так, для винищувачів їх складніше збивати. Але що стосується інших засобів — то не можна сказати, що їх складніше вразити, ніж крилаті ракети. Обидві цілі складні. Обидві цілі створені для того, щоб долати систему ППО. Усе залежить від обставин, від умов, від місцевості», — розповів полковник.

Водночас радіолокаційні системи розпізнають «шахеди» як ракети. Українські військові мають доступ до системи «Віраж-планшет», яка зображує повітряну обстановку на монітор. За допомогою цієї системи та інших закритих джерел інформації і ведеться Telegram-канал Повітряних сил, де інформують про ракетну та дронову загрозу без зайвої деталізації.

«Чому так? Іноді «шахеди», як і крилаті ракети, на якийсь час можуть «ховатись» від наших РЛС, тому інформувати ворога про це не треба», — додав речник Повітряних сил.

Нагадаємо, в Росії намагаються створити морський дрон з уламків українських безпілотників.

Материалы по теме

Back to top button