Новий закон про мобілізацію: як зміняться терміни відпустки і розмір виплат для військових

Новий закон про мобілізації передбачає триваліші відпустки, збільшення виплат та нові винагороди для військовослужбовців.

Які нововведення очікують на військових у 2024 році, розповідає Первая Лента з посиланням на ТСН.

Які нововведення очікують військових

В рамках нового закону про мобілізацію, який набуде чинності вже 18 травня, уряд запланував багато нововведень, які мають заохотити громадян долучатися до ЗСУ.

Закон про мобілізацію передбачає:

Однак це ще не всі заходи мотивації, які прописані в законі. Від кінця травня українські військові зможуть претендувати і на іншу відчутну допомогу від держави, зокрема:

Збільшення виплат

З 18 травня одноразова грошова допомога при укладанні контракту 2024 року становитиме: рядовий склад — 24 224 грн, сержантський і старшинський склад — 27 252 грн, офіцерський склад — 30 280 грн.

Військовослужбовець, який знаходиться безпосередньо на першій лінії зіткнення, отримуватиме 20 100 гривень основного грошового забезпечення, а також 100 тисяч гривень за участь у бойових діях і 70 тисяч гривень за кожні 30 днів на лінії бойового зіткнення. Додаткові виплати передбачені також інструкторам в учбових центрах ЗСУ та курсантам.

Додаткова винагорода інструкторам учбових центрів — 15 000-30 000 гривень.

Винагорода курсантам за особливості навчання під час воєнного стану (особливого періоду) — 2 350 гривень.

Розмір виплати у разі полону чи зникненні безвісти — 100 000 гривень.

Таким чином, як зазначають в оборонному відомстві, звичайний піхотинець в ЗСУ тепер зможе отримати до 190 тисяч зарплати, а офіцери ще більше.

Нагорода за знищену ворожду техніку

Тепер, за знищений танк військовий зможе отримати більше 48 тисяч гривень, за РСЗВ — трохи більше 60 тисяч, а за бойовий літак —  121 тисячу.

Втім, є один важливий нюанс. У Міноборони зауважили, що знищення техніки бійцем ЗСУ треба обов’язково підтвердити: як мінімум це має зробити командир у журналі, а найкраще – фото- та відеодокази.

Раніше ПЛ писала про те, що потрібно знати військовозобов’язаним перед оновленням даних в ТЦК.

Exit mobile version