ФОПів в Україні знову зобов’яжуть платити ЄСВ: коли очікувати зміни та скільки доведеться спати

З 2025 року ФОПів, ймовірно, знову зобов’яжуть сплачувати ЄСВ (єдиний соціальний внесок), що відновить довоєнну систему оподаткування.

У такому разі у 2025 році мінімальний ЄСВ  буде на рівна 1760 грн на місяць.

Про це пише Первая Лента з посиланням членкиню комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніну Южаніну («Європейська солідарність»). Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну з 1 березня 2022 року Уряд схвалив рішення про тимчасове звільнення підприємців від обов’язкової сплати ЄСВ.

Відповідно до пункту №3 прикінцевих положень, усі ФОПам надалось право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати внесок за себе до закінчення війни і ще протягом 12 місяців після її завершення. Міра прийнялась задля полегшення фінансового навантаження на підприємців у складний період.

Однак, ФОПам не заборонялось й надалі сплачувати ЄСВ на добровільній основі, і податкова неодноразово наголошувала, що сплата цього внеску безпосередньо має вплив на зарахування страхового стажу, який відіграє важливу роль для майбутнього пенсійного забезпечення. Якщо ж страхові періоди не враховуватимуться, що може позначитися на тривалості трудового стажу та розмірі пенсій у майбутньому.

З 2025 року, після завершення дії тимчасових пільг, підприємців зобов’яжуть сплачувати ЄСВ. Таким чином, держава покроково повертатиметься до звичайного режиму функціонування податкової системи, що дасть змогу стабілізувати пенсійний фонд і забезпечити додаткові надходження до бюджету.

Суми ЄСВ прив’язані до мінімальної заробітної плати, яку в 2024 році підвищили у два етапи. Мінімальна зарплата зросла до 8000 грн, а це означає зростання мінімального розміру ЄСВ для підприємців:

На 2025 рік передбачається, що ці показники залишаться без змін, оскільки підвищення соціальних стандартів не планується.

Раніше ПЛ писала про те, що в Україні можуть запровадити нову класифікацію бізнесу.

Exit mobile version